Koelbox voor op de camping

In dit blog vertellen we meer over het gebruik van een koelbox op een camping en waar je op moet letten. Wat moet je meenemen in je keuze. Wil je de koelbox gebruiken voor ander doeleinden? Dat kan, maar dan raden we je aan om hier verder te lezen.

Thermo-elektrisch, absorptie of compressor

Een thermo-elektrisch koelbox werkt fantastisch in de auto. Ze zijn veel voordeliger dan een compressor koelbox en koelen net zo goed als absorptiekoelboxen. Echter heeft de koelbox wel moeite om op temperatuur te blijven op warme plekken en bestemmingen. Onze vuistregel luidt: Zweeft het kwik rond de 30 °C, neem dan een compressor koelbox. 

Geluid

Verder is het belangrijk dat de koelbox geluidstil of geluidsarm is. Een compressor koelbox produceert zo'n 50 dB aan geluid. Controleer dit voor de aanschaf, je wilt hier niet achteraf door verrast worden. De compressorkoelbox produceert niet altijd 50 dB aan geluid. Afhankelijk van onder andere de buitentemperatuur en de ingestelde temperatuur zal de compressor aanslaan. Uit ervaring kunnen we stellen dat de compressorkoelbox zo'n 20 min per uur aanstaat. De overige tijd hoor je de ventilator of helemaal niks. Relatief valt het geluid reuzen mee. Op een afstand van 2 meter is het nog maar 45 dB. De absorptiekoelbox is de meest stille koelbox die er verkrijgbaar is
Een thermo-elektrische koelbox staat continue aan. Je hoort dan het geluid van een ventilator. Produceert ongeveer 40 dB aan geluid. Het  voordeel is dat het een heel stabiel, consistent geluid is en daarmee minder storend.

ANWB Koeltest

De ANWB heeft in 2019 een mooie test gedaan onder verschillende type koelboxen. Ze vulden de koelboxen met flessen water van 20°C en stelden de koelboxen in op maximaal koelen. Alle koelboxen stonden in een klimaatkamer van 30°C. Volgens hebben ze de temperatuur in de koelbox/flessen voor 24 uur gemeten.

Conclusie

De beste koelbox voor de camping wordt door jou geselecteerd. Geluid wordt een belangrijk aspect wanneer je de koelbox direct naast je plaatst in de tent waar je slaapt. Controleer van te voeren goed hoe stil de koelbox is. De stilste koelbox op stroom is nog altijd een absorptiekoelbox. Echter valt het geluid van een compressor koelbox erg mee. Zit je op een kampeerplek zonder stroom, dan is een koelbox op zonne-energie wel zo handig. Een compressorkoelbox werkt het beste samen met zonne-energie.  

 

Terug naar blogoverzicht

Laat een reactie achter

Opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd