Is mijn koelbox geschikt?

De meeste compressorkoelboxen zijn geschikt, maar wat is nu een compressor koelbox en hoe weet ik dat ik zelf een compressor koelbox heb?

Wat is een compressor koelbox?

Een compressor koelbox is helaas het makkelijkst te herkennen aan zijn hoge prijskaartje en zacht brommend geluid wanneer de compressor "aanslaat". Het geluid en de techniek is vergelijkbaar met dat van een kleine koelkast. De koelbox is vaak ook op een bepaalde temperatuur in te stellen. Andere type koelboxen, zoals thermo-elektrische of absorptie koelboxen gebruiken veel meer energie dan een compressor koelbox, waardoor de accu veel eerder leeg is. Deze koelboxen raden we daarom af. 

Waar moet ik nog meer op letten?

Je koelbox moet op 12 volt gelijkspanning kunnen werken. De meeste compressor koelboxen kunnen dit. Als laatste moet je de originele kabel nog hebben waarmee je de koelbox op de sigaretten aansteker van je auto kan aansluiten.

Klinkt dit allemaal te ingewikkeld? Geen probleem, u kunt bij ons ook een pakket kopen met koelbox. Dan hebben we dit denkwerk allemaal voor u uitgevogeld. 

Welke modellen werken sowieso?

De onderstaande lijst geeft een idee, maar is zeker niet gelimiteerd tot. 

  • Mobicool: alleen de MCF en MCG serie. De MB40 helaas niet.
  • Dometic: CFX en CFF serie t/m 60L.

 

Terug naar blogoverzicht

6 reacties

Team Zonnepaneelkoelbox

Hoi Naomi,

Ja daar werken onze zonnepanelen ook op. Al durven we niet zo snel te zeggen of de aansluiting ook direct past. De aansluiting is van het type 5521. Stuur anders een foto van de aansluiting van de GoSun naar ons op (info@zonnepaneelkoelbox.nl).

Met vriendelijke groet,

Team Zonnepaneelkoelbox

Team Zonnepaneelkoelbox

Hoi Linda,

De manier waarop de koelbox wordt gekoelt verschilt technisch. In jullie koelbox zit een thermo-elektrisch element. Uit onze onderzoeken blijkt dat deze elementen wel 4x zoveel stroom gebruiken om te koelen. De accu gaat daardoor veel sneller leeg en laad langzamer op. Er zijn klanten die onze producten wel gebruiken in combinatie met thermo-elektrische koelboxen en tevreden zijn. Het ligt er natuurlijk ook aan wat je er mee gaat doen en van verwacht.

Met vriendelijke groet,

Team Zonnepaneelkoelbox

Naomi Singer

Goedendag,
Wij hebben een Gosun chill electrische koelbox. Is uw zonnepaneel hierop te gebruiken? Ik hoor het graag,

Groetjes van Naomi

Linda

Beste, wij hebben een thermo-elektrische koelbox (campingaz powerbox plus 28L 12V/230V) ook vanwege de beperktere geluidproductie. Op de website lees ik dat een thermo elektrisch koelbox niet geschikt is. Toch lijkt het ons erg praktisch de koelbox op een zonnepaneel en accu te kunnen aansluiten wanneer je zonder elektriciteit kampeert. Wat is de reden dat dit niet kan? (Wij zijn technisch).
Vriendelijke groet, Linda van Helvoort

Team Zonnepaneelkoelbox

Beste Anne,

Bedankt voor je bericht. De MB40 koelbox heeft twee verschillende koelsystemen. Steek je de koelbox in het stopcontact, dan koelt het compressorsysteem. Sluit je hem aan op gelijkspanning (onze kleine accu), dan koelt het thermo elektrische systeem. Het staat met kleine lettertjes in de handleiding. Het thermo-elektrische systeem gebruikt 4x zoveel stroom. Dat is zo hoog dat de accu binnen enkele uren leeg is en ook het zonnepaneel is hier niet tegenop gewassen.

Maar er is hoop. We krijgen binnenkort grotere accu’s binnen met een “stopcontact” aansluiting. Dan is het probleem opgelost. De MB40 koelbox werkt dus wel met de middelgrote en grote accu in de webshop.

Groeten team Zonnepaneelkoelbox

Laat een reactie achter

Opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd