Hoe snel zijn mijn spullen koud?

Wil je een kort antwoord op deze vraag. Check dan onze FAQ. Wil je meer weten over de achtergrond en de drijvende principes, in eenvoudige taal uitgelegd, lees dan verder. Door het begrijpen van de basis principes van koeling kan je er voor zorgen dat je spullen altijd koud blijven en snel koud worden.

De principes

Er zijn een aantal natuurwetten/regels die je moet leren/begrijpen. Hieronder de opsomming:

  1. Hoe groter de te koelen hoeveelheid, des te meer energie het kost. Een blikje cola koelen gaat sneller dan 12 liter flessen water.
  2. Iets koelen van 7 graden celcius naar 5 graden celcius kost veel, veel minder energie dan iets koelen van 1 graden celcius naar -1 graden celcius. Klinkt heel gek, maar dat is wel hoe gaat. 
  3. Er zijn drie verschillende manieren waarop warmte en koeling overgedragen kan worden: stroming, straling en geleiding. Een voorbeeld van stroming is de warme lucht die van een radiator langs je lichaam stroomt. Straling herken je aan een kampvuur, voorkant van je lichaam wordt verwarmd door straling, de achterkant is ijskoud door de straling vanuit het heelal. Geleiding is een te warme steel van een steelpan vastpakken. Het afkoelen van producten in je koelbox gebeurd voornamelijk door stroming en geleiding.

 De tips

  1. Ga je de koelbox helemaal volduwen met producten omdat je een weekendje weg gaat en je kan geen dag wachten op koeling. Koel de producten van dan voor. 
  2. Wil je dat de koelbox lang koel blijft zonder stroomtoevoer, vul het dan zoveel mogelijk met allerlei zaken. Ook al moeten die andere spullen helemaal niet koud worden. Waarom? Een cola blikje alleen koelt snel af, 20 cola blikjes bij elkaar veel minder snel. Wil je de nacht overbruggen en alleen dat ene visje koud houden? Pak wat flessen water en doe deze er overdag in wanneer energie beschikbaar is. Die flessen houden jouw visje 's nachts koud.
  3. Wil je dat iets snel koelt. Zorg dan dat het te koelen onderwerp vrij is aan elke kant in de koelbox. Hierdoor kan de koude lucht het onderwerp overal koelen. Zit je koelbox propvol, dan kan de lucht nergens komen en zal alles gekoeld moeten worden door middel van geleiding en dat duurt lang. Als je COMPRESSOR koelbox een waterdichte binnenkant heeft kan je overwegen om hem gedeeltelijk te vullen met water. Hierdoor zijn je spullen super snel koud.

De belangrijkste tips:

  1. Vul je COMPRESSOR koelbox met een laagje water. Zorg dat het laagje water in contact komt met de koelleiding in de zijkanten van je koelbox. De koelleidingen kan je gewoon vinden door te voelen wanneer de koelbox aan staat.
  2. Veel spullen te koelen, koel ze van te voren?
  3. Tijdje zonder stroom? Vul je koelbox met gewicht/massa, bijv. gevulde waterflessen wanneer de koelbox wel stroom heeft. Bijvoorbeeld overdag wanneer de zon schijnt. Deze extra massa houd je spullen langer koel wanneer je zonder stroom zit.

 

Terug naar blogoverzicht

Laat een reactie achter

Opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd